2007-06-04

Seimo rinkimai

(nesuredaguotas juodraštis)

Čia bandau kritikuoti e-rinkimų kritiką.

Matyt jau ne už ilgo balsavimo sistemose Lietuvoje bus pasitelktos informacinės technologijos.
Apie tai vis daugiau kalbama. (Žr. Internetinio balsavimo įgyvendinimas Lietuvoje: problemos ir perspektyvos, Bandymas balsuoti internetu – jau rudenį)

Pasaulyje netrūksta ir matančių šviesų e-rytojų, ir kritiškai vertinančių (žr. GNU.FREE, Don’t trust voting on the 'Net, speaker says). Rašau todėl, kad mano nuomone rimti kritikai dėsto su konkrečiu sprendimu susijusias problemas, tuo tarpu juos cituojantys populistai jų žodžius išverčia prieš bet kokį IT panaudojimą.

Tarp kitko, autoriai pripažįsta, kad balsavimas paštu yra blogis. Tiek metų pas mus jis veikė ir balsavimo sistema nesužlugo.

Čia turėčiau paminėti, kad prieš balsavimą paštu esu ne kartą pasisakęs, tame tarpe ir pastarojoje konferencijoje Seime. Man nėra priimtina tai, kad du balsavimo etapai vyksta visai skirtingomis sąlygomis:
  1. balsavimas iš anksto - rinkėjas gali būti veikiamas agitacijos, balsuojama tam tikrose vietose bei internetu;
  2. balsavimo dieną - agitacija draudžiama, internetu balsai nebepriimami, kitos balsavimo vietos.
Ne kartą esu siūlęs pradėti nuo elektroninių balsavimo apylinkių („e-balsavimo kioskų"). Ateini į kabiną bet kurioje apylinkėje, balsuoji izoliuotoje erdvėje, ir nėra būtina važiuoti į tą miestą, kuriame gyveni.

Man atrodo, pastarieji autoriai piktinasi būtent balsavimo internetu bet kur prisijungus idėja. Tad gal nereikėtų jų pozicijos interpretuoti kai pasipriešinimą bet kokiam technologijų panaudojimui.

Lietuvoje prieš e-balsavimą aktyviai pasisako p. Emilis Dambauskas (žr. emilis.info). Jo motyvacija truputi skiriasi. Kartais atrodo, kad jo žodžiai yra tiesiog intelektualios veiklos treniruotės, viešosios veikos eksperimentas. Seime vykusioje konferencijoje Emilis dėstė tokį motyvą: "e-rinkimų negalėsiu stebėti."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą